Firmy spożywcze, jak żadne inne potrzebują wsparcia ze strony systemów informatycznych w zakresie zarządzania procesami produkcyjnymi oraz modułami logistycznymi dostosowanymi do obrotu produktami spożywczymi. Ważna jest także optymalizacja wydajności pracy i wsparcie pracowników, by mogli uniknąć błędów. Konieczne jest, by poszczególne etapy – od zamówienia, przez produkcję, po dystrybucję – były realizowane na czas. W przeciwnym razie firma narażona jest na straty z tytułu niewywiązania się ze zobowiązań wobec kontrahentów.
Ważne dla branży spożywczej są rozwiązania informatyczne umożliwiające zarządzanie procesem produkcji. Wskazuje ono magazynierom taką ilość surowca, jaka rzeczywiście będzie potrzebna danego dnia. Pozwala skrócić czas przygotowywania surowców do zleceń produkcyjnych oraz zwiększyć jego precyzję. System zarządzający pracą zakładu produkcyjnego generuje etykiety z kodem kreskowym dla każdego z surowców. Poszczególne opakowania, np. worki, znakowane są takimi etykietami, dzięki czemu możliwa jest identyfikacja terminu przydatności do spożycia, pochodzenia surowca, jego składu, numeru partii. Odpowiednie rozwiązanie informatyczne znacząco usprawnia proces wycofywania produktów z rynku. Umożliwia to automatyczną identyfikację wszelkich parametrów danego zamówienia.
Odpowiedni system usprawnia zarządzanie zwrotami produkcyjnymi. W momencie powrotu na magazyn mają one inną masę i zazwyczaj krótszy termin ważności, dlatego etykiety, którymi zostały oklejone nie są już wiarygodnym źródłem informacji na ich temat. Odpowiednie rozwiązanie informatyczne eliminuje ten problem. Zwrot produkcyjny ważony jest na wadze technologicznej, która współpracując z systemem, generuje nową etykietę wraz z zaktualizowanymi informacjami. Kiedy dany surowiec jest potrzebny do realizacji kolejnego zlecenia, program magazynowy podpowiada magazynierowi miejsce składowania opakowania ze zwrotem, dzięki czemu zawsze jest on wykorzystywany w pierwszej kolejności.